Zoektocht naar 100 vogelsoorten in Tilburg

De vogelwerkgroep van de KNNV-afdeling Tilburg is benieuwd hoeveel vogelsoorten er binnen de gemeentegrenzen van Tilburg te vinden zijn. Ben jij daar ook benieuwd naar? Speur dan met ons mee op zaterdag 8 mei.

1

Waar zitten die vogels?

Iedere vogel heeft een eigen plaats waar hij het liefst leeft. Een waterhoentje leeft bij vijvers en in moerassen, de boomklever klautert op de takken van oude bomen en huismussen en gierzwaluwen duiken onder de dakpannen om daar te broeden. Het maakt dus niet uit waar je kijkt, want elke plek levert weer nieuwe soorten op. De vogels moeten wel binnen de grens van de gemeente Tilburg gezien of gehoord zijn. Dat betekent dat je ook in de dorpen Berkel-Enschot, Udenhout en Biezenmortel kunt kijken of breng een bezoek aan bijvoorbeeld De Brand, De Leemkuilen, De Dongevallei, de Oude Warande, het Wandelbos of één van de vele wijken en parken in de stad. Wil je niet op pad, dan kun je ook de vogelsoorten in je eigen tuin noteren.

Hoe kun je meedoen?

Dat is heel eenvoudig: je maakt op 8 mei een wandeling van plm. 3 kwartier in een zelfgekozen omgeving of speurt eenzelfde tijd je tuin af. Je probeert zoveel mogelijk vogels te ontdekken; dat kan een zittende, fluitende of overvliegende vogel zijn. Je noteert de namen van de vogelsoorten en geeft
voor elke soort aan hoeveel je er hebt gezien.
Je kunt ook meerdere wandelingen maken, maar je moet dan wel per telgebied de waarnemingen
doorgeven.

Voorbereiden?

Het leuke is dat iedereen waarnemingen van vogels door kan geven. Als je nog niet alle vogels kent, is dat geen enkel probleem, je noteert dan alleen de soorten die je wel kent.
Je kunt je ook een beetje voorbereiden als je dat wilt. In onderstaande bijlage is een groot aantal vogels opgenomen die je mogelijk kunt vinden in jouw tuin, het park, bij het water, enzovoort. Door op de foto van een vogel te klikken krijg je meer informatie over die vogel, zoals de kenmerken, het leefgebied, het geluid/de zang van de vogel, enzovoort.

Waarnemingen insturen

Hieronder vind je een formulier waarop je jouw waarnemingen in kunt vullen. Nadat je dat gedaan hebt kun je het formulier mailen naar vogels@tilburg.knnv.nl. Mocht dat niet lukken dan kun je het formulier ook inleveren bij of opsturen naar het secretariaat van de KNNV-afdeling: Veldhovenring 27, 5041 BA Tilburg.
Enkele weken later krijg je een totaaloverzicht van alle vogelsoorten die waargenomen zijn toegestuurd.
Op 8 mei start ook de Nationale Vogelweek. Alle waarnemingen die in Tilburg zijn gedaan, worden doorgegeven en tellen mee met al die waarnemingen uit het gehele land.

De KNNV-afdeling Tilburg hoopt met al jullie extra ogen en oren 100 vogelsoorten te kunnen ontdekken.
Dat zou een heel mooi resultaat zijn!