Lezing ‘Coniocarpen in de lift’

Het zal iedereen in Nederland niet zijn ontgaan: de natuur gaat zwaar gebukt onder de stikstofcrisis en de klimaatverandering. Dat heeft er toe geleid dat de biodiversiteit dramatisch is teruggelopen. Maar niet voor alle organismen is het kommer en kwel. Het aantal korstmossen bijvoorbeeld, neemt gestaag toe. Uiteraard komt die toename vooral op het conto van stikstof- en warmteminnaars. Sinds kort blijkt zich in ons land een klein clubje organismen aan de milieumisère te onttrekken: de coniocarpen.

Coniocarpen leiden een verborgen bestaan in beschutte microhabitats. In hun oorspronkelijke leefomgeving, oerbossen, leven ze vooral op aftakelende bomen en staande boomlijken. Veel coniocarpen leven in Nederland op ontschorst hout van staande, zieke of dode bomen. Juist deze houtbewonende coniocarpen zitten in de lift. Klaas van Dort is de spreker op deze avond. Daarnaast is het boek ‘Coniocarpen’, wat we als afdeling onlangs samen met de auteurs hebben uitgegeven op deze avond uiteraard te koop.

__________________
foto B. Horvers