Excursie naar het Noorderbos

Ad Kolen neemt je mee naar het Noorderbos in Tilburg. Het Noorderbos is even ten noorden van de stad aangelegd op de voormalige vloeivelden. Hier werd het industrie- en stadswater van Oud-Noord gezuiverd voor het werd afgevoerd richting de Bergse Maas. Daarvoor was het een uitgestrekt heide gebied, zoals op veel plaatsen rondom Tilburg tot in de 20e eeuw. Het is een gevarieerd gebied met oude en jonge bossen, graslandjes, beken, sloten en een flinke zandwinplas. De afwisseling in biotopen trekt vele verschillende soorten vogels aan. Als vogelaar en vogelteller in het Noorderbos richt Ad deze excursie vanzelfsprekend voor een deel op het zien en leren kennen van de aanwezige vogels. Gezamenlijk luisteren en kijken we naar de vogels, met de nodige toelichtingen. Daarnaast gaat het zeker ook over de andere dieren en planten die we tegenkomen, of de sporen daarvan. Bij het cultuurhistorisch verleden van het gebied, wat nog duidelijk herkenbaar aanwezig is, zal af en toe stil gestaan worden. De nieuwe ontwikkelen in de omgeving, zover ze bekend en eventueel zichtbaar zijn komen ook ter sprake.

De wandeling duurt 3 uur, of mogelijk iets langer.

Gepaste kleding (’s morgens vroeg kan het nog fris zijn), stevig schoeisel en een verrekijker zullen het kijkgenot verhogen.

Aanmelden van 15 tot 22 maart bij Ad Kolen.

_____________________________________________
Foto: A. Kolen

Datum & tijd
za 23 maart 2024 van 8:00 tot 11:00
Vertrekplaats

Het parkeerterrein is gelegen aan de Kalverstraat tussen de huisnummers 19 (Enjoy Outdoors) & 31 met de postcode 5011XK Tilburg. De Kalverstraat is te bereiken via de Stokhasseltlaan in Tilburg Noord. Vanuit Udenhout of Loon op Zand ga je door de Houtsestraat en Vijfhuizen die over gaat in de Kalverstraat.